Звичайнісінькі двері, які ми відчиняємо, штовхаючи стулку вперед чи назад, називаються розпашними. Вироби цього типу мають незаперечну перевагу – довговічність. Завдяки простоті конструкції вони значно довше, ніж полотна інших типів відкривання, залишаються цілими та не втрачають гарного зовнішнього вигляду. З чого ж роблять розпашні двері та як обрати якісний варіант, розбираємося разом.

Матеріали для розпашних полотен

Сучасний ринок пропонує покупцеві великий вибір дверей із різних матеріалів. Проте часто люди не знають, якими властивостями володіє той чи інший матеріал, тому роблять неправильний вибір. Результат у цьому випадку, на жаль, закономірний – двері швидко псуються, а покупець пише гнівний відгук на двері з певного матеріалу й стверджує, що «ламіновані» (шпоновані, соснові, скляні – потрібне підкреслити) – це дуже неякісна річ. Як же обрати двері правильно?

  1. 1. Деревяні. Деревина не вигоряє не сонці, не боїться вологи, не псується через механічний вплив. Поверхня такого полотна напрочуд красива, а щільність матеріалу гарантує гарну ізоляцію тепла та звуку. Втім, навіть «ідеал» має недоліки – важка деревина часом голосно «бамкає» на протязі.
  2. 2. Шпоновані. Рулонний матеріал виготовляють із дрібних пресованих часточок деревини. Шпон дуже схожий на деревину і за структурою, і за властивостями. Втім цей матеріал дуже швидко розбухає від вологи, тому двері зі шпону не слід ставити у ванну.
  3. 3. Ламіновані. Ламінована плівка надійно захищає каркас (зазвичай виготовляється із недорогої деревини чи її похідних) від механічних пошкоджень. Вона не псується через вплив вологи і не відшаровується від каркаса.
  4. 4. Скло. Двері зі скла мають легкий та невагомий вигляд, а через прозорий матеріал в кімнату проникає більше світла. Скляні двері не псуються через вплив вологи чи прямих сонячних променів.

Альтернативні рішення: які ще способи відкривання дверей існують?

З перерахованих вище матеріалів роблять не лише розпашні двері, але й конструкції з іншим типом відкривання. Ці моделі точно заслуговують уваги, адже деякі інтер’єри потребують оригінальних рішень.

  1. 1.Розсувні двері. Під час відкривання розсувні двері не «їдять» простір, котрий мало б зайняти звичайне полотно. Саме тому такі двері часто замовляють для маленьких квартир. Якщо у вашому будинку дуже широка дверна пройма, і ви вже плануєте замовити подвійні двері – не поспішайте. Двостулкові розсувні двері чудово закриють пройму будь-якого розміру.
  2. 2.Рото-двері. Стулка такого виробу обертається у проймі та відсувається вбік. Двері цього типу вважають одним із найвдаліших дизайнерських рішень, адже вони максимально економлять місце під час відкривання.
  3. 3.Книга (гармошка). Двері цього типу складаються з кількох окремих секцій. Вони рухаються вздовж пройми, складаючись у «книгу» чи гармошку й узагалі не займають простір біля стіни. При цьому пройма ніколи не буде вільною повністю. Цей факт варто врахувати, розраховуючи розміри предметів та меблів, які доведеться вносити у кімнату чи виносити із неї. Саме такі двері слід обрати для завеликої за розмірами пройми.

Обирайте розпашні двері, враховуючи властивості матеріалу. Розуміючи, чого очікувати від тієї чи іншої моделі, покупець точно зробить вдалий вибір.